Gliserin nedir?

Formülü CH 2 OH- CHOH-CH 2 OH olan

renksiz, kokusuz alkoller sınıfından bir sıvı (Bkz. Alkoller). Kimyaca adı 1,2,3 propantrioldürgliserin

Özellikleri: Kıvamlı bir sıvı olup, tatlıdır. Saf gliserin 18,6°C’de erir ve 290°C’de birazı bozunarak kaynar. Yoğunluğu 1,26 gr/cm 3 olup, suda her oranda çözünür.

Elde edilişi: 1948’e kadar sabun imalatı esnasında sıvı ve katı yağların hidrolizinden elde ediliyordu. Bu metod halen yaygın olarak kullanılmaktadır:

(RCOO) 3 c 3 H 5 + 3NaOH › 3RCOONa + C 3 H 5 (OH) 3

Yağ

Sodyum

Sabun

Gliserin

Hidroksit

Bugün gliserinin çok miktarı petrol ürünlerinden sentetik olarak elde edilmektedir. Propilenden (CH 2 = CH-CH 3 ) klor ile allilklorür elde edilir. Bu maddenin hipoklorit asidi ile muamele edilmesinden sonra su

ile reaksiyona sokulmasıyla gliserin elde edilir.

Kullanılışı: Gliserin en çok, alkit reçinesi, boya ve cila yapımında kullanılır. Ayrıca büyük ölçüde jelatin (selefon) kağıtlarını yumuşatmada, tütünün nem oranını ayarlamada, ilaç sanayiinde kozmetik dağıtıcı olarak, tekstil, matbaacılık ve dinamit yapımında kullanılır.

Sözlükte "gliserin" ne demek?

1. Yağlı maddelerden, sabunlaştırma yoluyla çıkarılan renksiz, tatlı, şurup kıvamındaki sıvı.

Gliserin kelimesinin ingilizcesi

n. glycerin, glycerine, glycerol
Köken: Fransızca

--Reklam--